Hjärnan är också med

Detta inlägg handlar om sex.

Jag förvånas ganska ofta över hur vanligt det verkar vara att folk inte förstår att hjärnan är en viktig del när man har sex. Trots att det finns ledtrådar som pekar på att det är så, så lägger man inte ihop 2 + 2.

Till exempel är många kvinnor helt inkörda på att något annat än en klitorisorgasm, det finns inte. Då är det fejk. ”Kvinnor måste ha klitorisstimulering för att komma!”. Punkt. Så är det. Men, har man då aldrig hört talas om att kvinnor kan få orgasm i sömnen? Hur skulle nu det gå till? Om man nu kan få orgasm utan att bli smekt alls, då kanske man kan få det av att tex bli smekt bara på bröstvårtorna också? Har man heller inte hört talas om att en kvinna kan komma – kanske en extra gång – när killen kommer, och hon ser/hör honom? Att hon kommer av den stimulans hon får av att han kommer – som då lär ske via hjärnan. Att se när Anna kommer är ju det mest upphetsande av allt, och ofta det som får mig att komma också.

Och det är ju där en hel del andra saker också kommer in i bilden. Det verkar som om många liksom förnekar att något annat än själva det exakta sexet kan påverka. Men varför tycker rätt många kvinnor att det är väldigt speciellt att ha sex utomhus? Det lär ju knappast vara för att klitoris-stimulansen är bättre där. Däremot lär det ju bero på att hjärnan tycker det är extra pirrigt. Har man inte märkt att man tänder lite extra mycket vid olika situationer? Som att ha sex på köksbänken? Eller att killen drar henne lite i håret han tar henne bakifrån?

För mig är det otroligt självklart att hjärnan är en mycket viktig del i sexet. Hur förklarar man annars att det är så vanligt att män inte får stånd vid tex gruppsex, eller vid sex utomhus? De är ju sannolikt upphetsade så det räcker – men också nervösa. Eller när man inte får upp den för att man är för stressad av jobbet, då beror det väl näppeligen på att partnern smeker en sämre än vanligt? Det kan väl ingen tro? Alla borde väl förstå att det beror på att hjärnan inte hänger med, tycker man.

Och, om man då inser att hjärnan är en viktig del, då bör man inse att det kan finnas potential där som man kanske inte har utvecklat. Som att ha sex på udda ställen, som att gå ut utan underkläder, som att ha med lite dominans, bli knullad i munnen samtidigt som man blir tagen av en dildo, eller vad det nu kan vara. Vi hade tex en period sex i Annas redskaps-skjul, när hennes barn var inne i huset, och vi hörde folk gå förbi bara ett par meter utanför – ganska speciellt och upphetsande. Och igen, knappast för att det var rent skönare där, utan förstås för att hjärnan också är med i det hela.

Man har gjort tester på män och kvinnor, där de fick en massa sensorer kopplade på sig. Sedan fick de se på porrfilm, och säga till när de kände att de påverkades av filmen. När männen sa till att de kände att det började pirra stämde det precis med blodflöden och hjärtfrekvens och så. Men för kvinnorna var det så att man kunde mäta blodflöden osv, och se att kvinnorna började reagera vid samma tidpunkt som männen – men de sa till senare att de kände sig påverkade! De visste inte om det lika tidigt som männen. Rätt intressant. Och porr, det är ju ännu ett exempel på att hjärnan är en del av systemet.

Ja, jag kan bara sluta som jag började, att jag förvånas över att folk inte inser att sex är mycket mer än enbart klitoris-(/ollon-)stimulering.

/Hasse

7 svar till “Hjärnan är också med

 1. Liw på Liwslust.se

  Intressant ämne! Jag håller med dig. Det kanske dock beror lite på att jag upplevt delar av det du beskriver. För visst ”visste” jag att man kunde komma utan klitorisstimulering för 3 år sedan också. Jag hade ju sett det på film. Men det är först när jag upplevt G-punkts orgasmer som jag till 100% tror på det. Jag tror absolut att energiorgasmer och tankeorgasmer finns men det bli lite flummigare för mig. Likaså att snurra och beröra bröstvårtor och komma av bara det. Av den enkla anledning att jag aldrig upplevt det. Så tror jag det är med många. Det man aldrig upplevt har man svårt att tro på. Jag har fått orgasm i sömnen kanske 5 ggr men då vaknar jag alltid av att jag tar mig på klitoris när jag kommer. Som sagt, intressant! 👍

  • Jo, visst, så är det ju, att det mycket handlar om att man inte upplevt det själv. Jag har på senare år – typ de 25 senaste! – insett hur olika olika människor fungerar. Hur olika barn är, när de börjar gå eller prata, hur människor reagerar olika på mediciner, och på smärta, på mat, av mens, och allt vad det nu kan vara. Människor är verkligen inte så lika i sina kroppar och hjärnor som jag trott tidigare.

   Och under åren med Anna har jag än mer insett att det även gäller inom sex. Och kanske jag funderar mer på sånt här än många andra. Men även förr undvek jag tanken ”De ljuger!” när jag läste andras beskrivningar, försökte hålla mig till ”Intressant!”. Men visst, jag har väl i princip hört till kategorin människor jag skriver om i inlägget. 🙂

   • Liw på Liwslust.se

    Jag har också mer och mer insett hur olika människor är, inte minst kring sex. Detta har ju kommit som ett brev på posten efter att ha fått ta del av massa tankar om sex senare året. Hur den ene kan njuta av det som någon annan i princip är rädd för eller inte blir det minsta upphetsad av. Att se på porrfilm verkar vara en sådan sak. En del verkar inte gå igång på det alls vilket förundrar mig lite…

 2. Ja, sex är verkligen beroende av hjärnan och precis som du skriver kan sexuella reaktioner och njutning både triggas och hämmas av psykologiska faktorer.
  Vad gäller att få orgasm av olika stimulering är det ju tråkigt att man inte förstår att människor är olika.

  När det gäller att komma i sömnen upplever jag, för min del, att det beror på två faktorer och det är dels hur länge sedan jag senast fått orgasm, och dels på spänningar under sömn. Det är tom mer vanligt att jag kommer i sömnen av stressdrömmar än av sexdrömmar. Antagligen beror det på att jag är realativt stilla med kroppen, men för att skynda mig med allt det jag måste göra i sömnen aktiveras kroppen i spänningar. Det ser jag även på min sambo som ibland ligger och smårycker när han tror att han tex slås mot något. Kvinnor kan (ibland) knipa igång orgasmer och det är det jag tror händer framför allt. Det är troligen också delvis det som händer i sexdrömmar. Det är också känt att kvinnor kan få orgasm vid träning, särskilt vid coreträning. Då är det en helt och hållet en fysisk reaktion, som bygger på växelvis anspänning och avslappning av bäckebotten helt utan att kvinnan känner eller tänker sexuella känslor och tankar.

  Man fungerar på ett annat sätt när man sover och även den kåtaste tonårskillen som frekvent får utlösningar i sömnen har mycket större behov av beröring i vaket tillstånd. Visst händer det att män kommer helt utan beröring av könet, men jag tror inte det är så vanligt, inte ens bland de mest frekventa ”nattutlösarna”.

  Den studien du refererar till har ofta använts för att försöka påvisa att kvinnor visst är kåta och att kvinnor visst tänder på porr, samt att vi inte vet vårat eget bästa, typ… Visst kan det vara norm och skuld som sätter käppar i hjulet för kvinnor ibland och kvinnor kanske ibland inte vågar erkänna att de tänder på porr.
  Det man ska vara medveten om innan man drar för höga växlar är att mäns och kvinnors sexualitet ser lite olika ut. Den kvinnliga kroppsliga tändningen kan lik-
  nas vid en mycket snabb reflex som ger en
  fysiologisk kroppsreaktion i form av blodöver-
  fyllnad i könsorganen. Reaktionen sker på mil-
  lisekunder och kan försvinna lika snabbt.I många fall sker korta sådana erektila hän-
  delser lite då och då utan att personen nöd-
  vändigtvis blir medveten om dem, eller kän-
  ner sig sexuellt upphetsad.
  För att blodöverfyllnaden i könsorganen
  skall bibehållas och öka krävs att stimulering-
  en fortsätter(mental och/eller fysisk).
  Forskare har i laboratorier visat att den fysiologiska reaktionen av blodfyllnad i slidan inträffarpå millisekunder, d.v.s. innan stimulit ifråga nått medvetandet. Många sådana reaktioner händer och släcks ut utan att personen är medveten. Om hon däremot observerar att det skett en reaktion i form av svullnad och fuktning i könet eller andra reaktiva delar av kroppen kan hon antingen uppfatta det som positivt och känna lust, eller negativt och stänga av reaktionen.

  När vi använder mannens sexualitet som mall tror vi att kvinnans är lika linjär, men man har sett att kvinnors tändning fungerar lite annorlunda och det är inte så konstigt. Evolutionen går inte så snabbt och kvinnors sexualitet har genom tusentals år behövt fungera annorlunda, vi har behövt flera delar att stämma för att lusten ska väckas på riktigt.

  Människor fungerar ofta genom spegling. Om vi ser att någon är ledsen aktiveras de delarna i kroppen som påverkas när vi är ledsen. Om någon skadar sig aktiveras de delarna i våra kroppar som skadas hos den andre. Mot denna bakgrund är det särskilt lätt att förstå att porr aktiverar de sexuella områdena, om sedan hjärnan reagerar annorlunda, tex om akten känns motbjudande, eller om skuld och skam hindrar, stoppas den fysiska reaktionen.

  Jag personligen har upplevt att min slidas sekretion i tidigare relation har bedömts som ett tecken på att jag vill ha sex, trots att jag verbalt sagt att jag kände mig väldigt trög. Lusten har alltså varit alldeles för låg. Det hade varit värdefullt om det var mer känt att lust är en samverkan mellan hjärna och kropp. Det hade varit lättare att säga nej de gångerna, eller åtminstone förstå att min lust släcks när det mentala ignoreras.

  Fakta i delar av inlägget är hämtat ut en omfattande rapport från ”Arbets- och Referensgruppen för
  Psykosocial Obstetrik, Gynekologi och Sexologi
  Nr 80
  2018
  Sexologi ur gynekologisk synvinkel” .

  • Jag har, mig veterligen, bara kommit i sömnen några få gånger, typ 3-4. Och då har jag inte berört mitt kön, det är jag rätt säker på. Och jag ser inte det som något konstigt, faktiskt, jag tror de flesta killar kommit i kalsingarna vid något tillfälle. Jag har iaf läst om det rätt många gånger där killar/män skriver att de kommit innan de ens satt igång och sexat loss ordentligt, utan nån direkt beröring.

   Den där undersökningen var något jag såg på TV på 80-talet, jag har aldrig läst något om det. Jag tänker väl lite som så att på samma sätt som en kille kan få stånd utan att vara kåt, kan en kvinna ha motsvarande reaktioner. Och att kroppen väl kan reagera, göra sig beredd på sex, utan att hjärnan är med ännu -eller blir det senare. Kanske är det ett arv från förr, att honor behövde bli våta, även utan att vara kåta, för att vara beredda på (kåta) hanar? Jag tyckte hursomhelst det var intressant med den undersökningen, alldeles oavsett vad man sedan drar för slutsatser av det.

   • Jag vet att män kan komma utan stimulering, men jag tror det oftast ändå sker någon typ av gnidning mot könet. (Min erfarenhet f.ö) Jag tror dock att utlösning ibland sker helt utan stimulering, men jag tror att det är betydligt vanligare att detta sker i sömnen än i vaket tillstånd.
    Jag tycker det är något annat än hur det mentala påverkar lust och njutning i vaket tillstånd. De flesta kommer i sömnen i unga tonåren så jag tror det mest har med hormoner och andra fysiska effekter att göra. Jag kommer fortfarande i sömnen om jag inte fått orgasm på länge, så för mig är det mer fysiskt än mentalt.
    Jag har sett flera slutsatser av den där undersökningar på forum och i tidningar, där utgångspunkten är att skam styr kvinnor och inte förstår våra kroppar osv. Sex är evolutionärt viktigt för mänsklighetens överlevnad så det finns säkert funktioner som har direkt med det att göra, trots att vi är moderna människor också.

 3. Ni skriver ju fantastiskt bra!
  Är ni sugna på att skriva ett inlägg om buttplugs & vuxenleksaker så hör gärna av Er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s